Tullinge SK Tullinge SK   Köp Naturpasset. Registera och betala direkt här på hemsidan   Hyr vår klubbstuga   Köp karta över Lidaskogen med torp-spotting

 

 
 
Vi samarbetar med
 
Riksten Friluftsstad
Botkyrka - Långt ifrån lagom
Trimtex
Mila Halogen

Tullinge SK anser all form av fusk är oacceptabelt

Skrivet av Styrelsen Inlagt  2016-08-02 20:54:22
Uppdaterad 2016-08-02 20:54:16
Sidan visad 198 gånger

En av klubbens deltagare vid årets O-Ringen i Sälen diskvalificerades av tävlingsledningen på kvällen efter etapp 4 för att ha vistats i tävlingsområdet, under etapp 1-4, innan han själv tävlade. Och styrelsen i Tullinge SK uttalade redan dagen efter att all form av fusk är oacceptabelt.

Här följer tävlingsledningens officiella uttalade; "O-Ringens Tävlingsledning har diskvalificerat en deltagare i H55K då vi anser oss ha bevis för att han skaffat sig otillåtna fördelar under etapp 1-4, genom att ha vistats i tävlingsområdet före sin start. Vi kommer att anmäla ärendet till Svenska orienteringsförbundet för vidare utredning." Jan Troeng, tävlingschef O-Ringen AB

Styrelsen blev på torsdagskvällen (28/7) informerade om händelsen och träffade redan på morgonen dagen efter, fredagen, O-Ringens tävlingsledare för att få ytterligare information och kunskap kring diskvalificeringen. Redan då begärde vi att skyndsamt få ta del av det underlag och den utredning som O-Ringen gjort och som legat till grund för deras beslut. Vi har även kontaktat SOFT för att få kunskap om deras process kring ärendet vilket är att SOFTs disciplinnämnd bereder frågan och beslut tas vid SOFTs nästkommande styrelsemöte i början av september.

Många ropar snabbt på olika former av bestraffning, styrelsen i Tullinge SK anser dock att det är viktigt att följa såväl SOFTs som klubbens stadgar, ett regelbrott ska inte följas av ytterligare ett. Viktigast för oss i styrelsen är i dagsläget att ha kontakt med den berörda personen, av flera anledningar. Dels för få hans kommentarer till diskvalificeringen och hans version av det som hänt. Men även se till människan, hur vi kan stödja honom som individ, det är viktigt att göra skillnad på sak och person. 

Styrelsen har diskuterat frågan om vilka åtgärder vi kan genomföra i avvaktan på beslut från SOFT. Och därav har styrelsen beslutat att medlemmen inte får representera Tullinge SK under den tid utredningen pågår, och inte heller delta i tävling eller uppvisning tills vidare för Tullinge SK.

Den berörda personen är informerad om beslutet och har accepterat det.

På sociala medier ställs frågan om hur detta kan ha pågått utan att vi klubbkamrater i Tullinge har upptäckt något! Vi har, liksom många andra utanför klubben och som känner till honom reagerat över de ständig sena starttiderna på O-Ringen sedan det blev tillåtet i kortklass. Extremt sena starttider tillsammans med en lika extrem löpstyrka har som vi uppfattat det resulterat i toppresultat. Och beträffande hans tidigare avstängning i Finland på sent 80-tal är detta en ny information för de allra flesta i Tullinge SK. Nu efter, diskvalificeringen har en handfull antal medlemmar sagt att de hade vetskap om detta. 

Avslutningsvis kan vi konstatera att det som skett är en personlig tragedi för den berörde och hans familj. Men självklart även för både Tullinge SK och svensk orientering. Genom att ständig jobba med värderings- och regelfrågor samt agera när något händer så kan vi tillsammans hålla svensk orientering så ”ren” som möjligt. I Tullinge SK ska vi ta ett omtag kring dessa frågor direkt efter sommaren.

Styrelsen i Tullinge SK


  Länkar
  

  

  >> Logga in för att editera denna sida

 

Tullinge Sportklubb, c/o Axelsson, Sveavägen 5, 14731 Tumba, info@tullingesk.se
Hemsidesansvarig: Henrik Persson
Material på hemsidan tillhör Tullinge Sportklubb 1996-2017