Tullinge SK Tullinge SK   Köp Naturpasset. Registera och betala direkt här på hemsidan   Hyr vår klubbstuga   Köp karta över Lidaskogen med torp-spotting

 

 
 
Vi samarbetar med
 
Riksten Friluftsstad
Botkyrka - Långt ifrån lagom
Trimtex
Mila Halogen

Det här hände på Tjeckien-lägret

Skrivet av Carina Inlagt  2016-04-03 22:34:14
Uppdaterad 2016-04-06 09:17:37
Sidan visad 184 gånger

 

Filer
 Träningstävlingsresultat (Labyrintorientering bland klipporna). (.pdf-format)
 Micro-OL (tisdag) (.pdf-format)

Höga branter, spännande miljöer och terräng mötte TSK:s ungdomar. Och några udda inslag med till exempel påsk-pisk...

Tjeckien-lägret 24 mars – 30 mars 2016

Två unga 98:or, Ondrej Vystavel och Josef Koci, kom till Sverige på egen hand 2015. De hör till den lilla klubben Prostejov från området med samma namn, vilket ligger i östra delen av Tjeckien. Ondrej och Josef har sprungit i ett tjeckiskt ungdomslag som kom på sjätte plats i 10-mila i Eksjö 2014. De har besökt Sverige vid flera tillfällen för olika orienteringstävlingar. Ifjol sprang de i ett av TSK:s lag vid 10-mila norr om Stockholm, och därefter Ungdomens 10-mila i somras. De kommer snart tillbaka till TSK i maj för att springa 10-mila i Falun. Även löparen Tereza Janosikova har varit i Sverige ett flertal gånger, och springer i år 10-mila för SNO.

Ondrejs pappa Dusan Vystavels som själv brinner för orienteringen i Tjeckien sedan 40 år, har varit mån om att bjuda in ungdomar från TSK till Tjeckien, och velat hjälpa oss med det praktiska. Efter funderingar kring när detta skulle kunna fungera, blev det till sist av under årets påskhelg.

Tävlingarna som hölls norr om Prag är årligen återkommande, i ett vackert område med märkliga kalkstensberg.

Den 24 mars, efter ett mycket tidigt morgonflyg till Prag, hyrde vi bilar på flygplatsen i Prag, tog en snabb lunch på väg till huset och fick vara med om hur det är när människor på riktigt inte kan ett enda ord engelska och man ändå ska försöka beställa något ätbart. Det fungerade!

Tillsammans med Club Prostejov hade vi hyrt ett stort hus strax utanför byn Novy Bor med plats för över 30 sängplatser.

Huset var stort i tre våningar – men väldigt kallt först – och vi stoppade in väskorna snabbt och åkte vidare direkt för en träning i ny terräng med våra tjeckiska vänner. Det blev ett första möte med så höga raviner, klippor och höjdskillnader att våra löpare nästan fick svindel. På så sätt visste de flesta mer vad som väntade på tävlingarna som hölls fredag, lördag och söndag.

Vi hittade bra mataffärer och fixade spaghetti med köttfärssås på kvällen, innan alla somnade, mycket trötta. Om jag inte minns fel tror jag att både att flera av TSK:s och Prostejovs ungdomar började spela maffia redan denna första kväll. Det verkade kul, men ganska obegripligt för sådana födda på 60-talet.

På fredagen plockade Hasse upp fyra eftersläntrare som kom till Prag dagen efter oss andra, och vi tog oss med bilar till första tävlingen nära byn Nahradky cirka 30 minuter från vårt hus. Det blev långa och tuffa banor, på sina håll riktigt spektakulära raviner.

Lördagens och söndagens tävlingar hölls på en annan arena, nära byn Skalka u Doks, där ett stort berg stod i fokus för utmaningarna. Bitvis var det inte löpning, utan mer bergsklättring. Stigningen på de mest branta banorna var över 200 meter. Ett strilande regn oroade i början, men det övergick i solsken som gjort för oss. Tävlingarna fungerade mycket likt de vi har i Sverige, med några undantag; kartor över området fanns uppsatta på TC, man skulle hämta definitionerna i en plastficka på TC och ta med till starten och de tävlandes kartor var sedan placerade vid startpunkten.

Arenan var fin, med en hel del mat att köpa på plats för de hungriga, och det gick också att fynda orienteringsskor till bättre priser än i Sverige. Något mer udda i våra ögon var kanske ölförsäljningen på TC.

Trots lördagens hårda tävling orkade alla ta sig upp på toppen av ett berg för att besöka ett slott från 1200-talet i byn Bezdez. Där fick vi utsikt över hela området.

På söndagen var det jaktstart, vilken blev ganska kaotiskt då alla löpare från olika klasser skulle starta i samma fålla. Det är något oklart om starttiderna stämde till sist, men våra TSK-löpare stod sig väl i denna internationella konkurrens, med Simon Imark som segrare i H21, Magnus Glännefors som 4:a och Niklas Sundqvist 8:a. Viktor Imark tog andraplatsen i H18, sekunder efter segraren, Ruben Bryngelsson blev etta i H16 och Ella Sjöberg trea i D16. Här finns en länk till alla resultaten: 

http://www.obkotlarka.cz/zavody/velikonoce-ve-skalach-2016/vysledky?lang=en

På morgonen annandag påsk fick tjejerna från TSK uppleva lite pisk med påskris, samtidigt som de pojkar/män som håll i riset mumlade en slags ramsa. Alla var kanske inte helt bekväma med denna tjeckiska tradition. Någon ropade desperat på Hasse, som dock inte hade hittat sina kontaktlinser och varken kunde vara med och piska eller rädda TSK-tjejer.

Efter tävlingarna (och pisket) var vi lite slitna, några var snuviga, men sedan tidigare hade Dusan och Hasse snickrat ihop fina träningar där våra klubbar tillsammans antog nya utmaningar i riktigt annorlunda terräng. Vi besökte också fler turistmål med märkliga stenformationer.

På tisdagen var det dags att lämna huset, och köra till Prag. Där hade vi bokat ett vandrarhem, och trots att vi bara hade några få timmar i huvudstaden, hann vi åka in till Prag och äta. Ondrej, Josef, Vojtech och Radim som följde med oss kunde hjälpa oss att ta oss fram smidigt.

Vi hoppas kunna åka på fler läger i Tjeckien framöver, för fler ungdomar från både TSK och Club Prostejov!


  Länkar
  Länk till resultat
  Här finns bilderna från Tjeckien

 

Kommentarer >> Lägg in en kommentar
 
Tjeckien ´98   2016-04-05 22:51:12
Såg ni till Ropek?
 
 
Magdalena   2016-04-04 22:10:34
Tack för berättelsen över hur ni haft det (och de fina korten ni knäppt) - härlig läsning för oss som inte var med!
Och ett stort tack till alla ledare som ställt upp under sin lediga tid med sitt kunnande, fixade och trixande som gjorde resan så lyckad för alla!
 


 

  >> Logga in för att editera denna sida

 

Tullinge Sportklubb, c/o Axelsson, Sveavägen 5, 14731 Tumba, info@tullingesk.se
Hemsidesansvarig: Henrik Persson
Material på hemsidan tillhör Tullinge Sportklubb 1996-2017