Tullinge SK Tullinge SK   Köp Naturpasset. Registera och betala direkt här på hemsidan   Hyr vår klubbstuga   Köp karta över Lidaskogen med torp-spotting

 

 
 
Vi samarbetar med
 
Riksten Friluftsstad
Botkyrka - Långt ifrån lagom
Trimtex
Mila Halogen

Glädje och vemod i Jämsänkoskis skogar

Skrivet av Henrik Persson Inlagt  2013-06-18 13:03:52
Uppdaterad 2013-06-26 10:55:03
Sidan visad 197 gånger

TSKs damlag. Foto: Mats Fryxell Herrlagen förutom Andy och Lukas. Foto: Jenny Lönnkvist Andy först in till växling med Johan Kärrström. Foto: YLE Andy i intervju. Foto: YLE Tält på en mjuk bädd av pinnar och sand. Sune och Jönsson. Foto: Henrik Persson

 

I Jämsä-Jukola fanns deltagare från Tullinge SK med i tävlingen. Tävlingen avlöptes tillsammans med 16000 världslöpare av klass. Jukolalaget med Andreas Kyburz på den första etappen nådde målet först av alla 1595 löpare.

I den 36:e Venla-kavlen och 65:e Jukola-kavlen deltog Tullinge SK med fem lag i Venla och tre lag i Jukola.

Till Jämsänkoski färdades man först över Östersjöns bräckta vatten innan bussens färd längs den finska landsbygdens vägnät tog sällskapet fram till tävlingsplatsen för årets Jukola och Venla.

På skogsmark hade man sin tältplats där träd fällts av stora skogsmaskiner för att deltagarna i årets Jukolakavle skulle beredas bekväm liggplats. I liggplatsen gjorde man sällskap med andra klubbkamrater ovanpå ett lager av bekväma pinnar inbäddade i sand.

I venlakavlens startande gick startskottet och 1210 kvinnor löpte tillsammans ut mot Sulunmäkis skogsbeklädda sluttning. I en förenande kamp först förbi K-punkten och sedan över den lättlöpta hedmarken invid Jämsä-Jukolas tävlingsarena fann man sina inledande kontrollpunkter.

Många var de kvinnor som föll i banläggarens tankar och grepp men många varo också de kvinnor som kunde kontrollera sina löpsteg med rätt kompassriktning mot kontrollpunkterna.

Tullingekvinnornas framfart i skogen kring Jämsänkoski och i Sulunmäkis sluttningar får betecknas som framgångsrika. Alla orienteringskonroller besöktes i rätt ordning med en spets och ett språng som fick även muttriga herrar att i ett hurrande ropa hyvä! De främsta av de kvinnliga gick en hård kamp med jämlika föreningar och man var nöjda med sin 25e placering.

Kvinnornas löpförmåga och orienteringskunnande hade en bra avspeglning på männen i Tullinges läger. Av inspiration kunde de hitta även de kontrollskärmar när mörkret föll över Sulunmäkis och Synninlukkos toppar.

I nattens mörker utmärkte sig Tullingemannen Andreas Kyburz över alla andra. På den första etappen avlöpte han med kraft, styrka och kunnande. Belöningen för detta i efter förättat värv invid areanan i Jämsänkoskis samhälle kunde han stoltsera som vinnare av den första etappen. Konkurrenternas näsa växte och pannlampståget bakom var långt som godstågen utanför Pieksämäki.

I det tåget framhöll sig andra Tullingegossar som i Jukolanatten förde budskapet att orka sträva mot bästa möjliga resultat i obarmhärtig tävlan.

I en kamp på den första etappen fick den unge Tobias Forsén känna på konkurrenteras fotsulor i deras oädla kamp att inte trampa på den som ligger. I en kamp efter startskottet på arenan utanför Jämsänkoski med en avlägsen doft av pappersbruk föll den unge olyckligt i startskottets efterföljande moment. I nästa moment fick den unge kämpen till slut tag på både utrymme, kraft och karta och kunde genomföra sin nattetapp i Jukolanatten invid Synninlukkos branter.

I synnerhet är Synninlukkos branter farliga för den som sätter foten fel och upplever ett brantfall. I sägnen spolades man ut till Jämsäfloden och ibland ända till Päijanne. I Jukola var det inga olyckliga som satte foten fel.

Att även många löpare i Tullinge efter genomförandet av Jukola varit nervösa och trötta märktes inte mycket när natten blev till gryning och gryningen blev till dag i det västfinländska länet. Från första etappens ledning gav nattens mörker och skogens motstånd en viss svårighet för laget. Med styrkan i avslutningen genomförde man med sju löpare de 81,3 kilometer med sin 57e placering.

Att nu lämna Jämsänkoskis skogar i synnerhet med sluttningarna kring Sulunmäki och Synninlukko var med både glädje och vemod. Med glädje att både kvinnor och män genomfört orienteringslopp på bra sätt. Med vemod att det är långt kvar till Kuopio-Jukola 2014. Alldeles för lång tid. Att inte glömma Jämsä-Jukola är en bra tanke liksom även att påminna många andra om att samma kamp kommer att vara tillbaka om ett år.

 

Resultat

Jämsä-Jukola 2013, Venlojen viesti

Jämsä-Jukola 2013, Jukolan Viesti


  Länkar
  Jukola 2013

 

Kommentarer >> Lägg in en kommentar
 
Henrik P   2014-06-17 11:22:13
Venla anno 1997 med Kerstin P som femma
http://results.jukola.com/tulokset/fi/j1977_ve/
 
 
Tommy Eriksson   2013-06-25 20:54:59
Korrigering.
Ska vara Anders Karlsson och inte Anders Kärrström på sista sträckan i lag 3 1972 enligt de som ha bättre koll vilket säkert är sant.
 
 
Leena from Finland   2013-06-25 17:12:35
* Jämsänkoski
 
 
Tommy Eriksson   2013-06-23 22:19:08
Lite sent kanske men håller med alla som grattade Andy till sträcksegern på Jukola.
Kuriosa - På herrsidan har vi tidigare haft ledningen 3 ggr sedan klubbens första deltagande 1972 och då handlar det om en person som gjort det. Det är kanske ingen överraskning att det är Johnne Fredlund som klarat den bedriften och det handlar om först in efter långa natten 1983, långa natten 1987 och långa natten 1989.
För damernas del så är har Karin Wollbrand haft ledningen på str 2 1988 och Maria Jonsson str 2 1992.
Beträffande Kerstin Petterssons ”ledning” som Robban nämner på snacket så var det så att dam(venla)tävlingen (avgjordes som en individuell tävling t o m 1977) och samma år var det så att Kerstin passerade varvningen, vilket också var målet, samtidigt som täten gick i mål. Kerran avbröt tävlingen vid varvningen men utnämndes vid prisutdelningen på placering 6 vilket också går att läsa i en av Jukolas historieböcker. Inga ändringar gick att genomföra trots att både Kerstin och ledare påtalade att Kerstin inte hade sprungit hela banan.
Kuriosa 2 - Jukola 2015 avgörs på samma plats och i samma terrängområde som när TSK gjorde sin första start 1972. Platsen är Paimio inte så långt öster om Åbo. Innebär att det är 43 år sedan klubben gjorde debut i tävlingen.
Kuriosa 3 – klubben fick inga tält när vi kom fram till tävlingsplatsen så det blev till att sova under bar himmel. Vi hade 3 lag på plats och placeringarna var 39 (lag 1), 229 (lag 2) och 180 (lag 3) där Anders Kärrström sprang sista sträckan.

 
 
Barbro   2013-06-19 11:29:04
Kul reportage Henke, man kan känna Jukola stämningen!
 
 
Mats   2013-06-18 22:34:41
Sorry, Instämmer. Bra jobbat Jenny! Fast nästa År hoppas jag att du kan springa åxå.
 
 
Rebecka   2013-06-18 22:00:26
Håller med Johanna, bra jobbat Jenny! :)
 
 
Johanna L   2013-06-18 21:40:55
Vi får inte heller glömma att ge en extra eloge till Jenny Lönnkvist som coachade alla damer själv och även en del på herrstafetten!
 
 
Mats Fryxell   2013-06-18 15:43:48
Ett mycket vackert skrivet referat från årets Jukola och Venla. I samma anda som Väinö Linna och högt bland Saarijärvis moar :-)

Tack alla Tullingar för en riktigt trevlig resa och en extra eloge till våra coacher P-O Kivisäkk och Anders Kärrström. Andys superlopp kommer jag att minnas länge! Längtar redan till nästa år!
 


 

  >> Logga in för att editera denna sida

 

Tullinge Sportklubb, c/o Axelsson, Sveavägen 5, 14731 Tumba, info@tullingesk.se
Hemsidesansvarig: Henrik Persson
Material på hemsidan tillhör Tullinge Sportklubb 1996-2017